23948sdkhjf

25-procentig ökning av restaurangkonkurser

Konkurserna i Sverige fortsättar att öka och värst är läget i de branscher som redan var hårt utsatta under pandemin. Inom hotell- och restaurangbranschen ökade konkurserna med 25 procent i september jämfört med samma månad förra året, enligt färsk statistik från UC. 

En allt större andel av konkurserna utgörs av företag som fick ekonomiskt stöd under pandemin. För de bolag som utsatts för kris efter kris är situationen inte längre hanterbar, menar Johanna Blomé, ekonom på UC.

Rekordhöga elpriser pressar företagen och många får svårt att betala tillbaka pandemistöden när en lågkonjunktur står för dörren. 

Den 25-procentiga konkursökningen i hotell- och restaurangbranschen innebär i reella tal att 55 av branschens företag begärdes i konkurs under september månad, jämfört med 44 motsvarande period 2021. Det är också betydligt fler än i augusti i år då konkurserna också ökade väldigt kraftigt. 

Det fortsatt rekordlåga långsiktiga förtroendet för marknaden bidrar till färre hotell- och restaurangbesök, säger Johanna Blomé. 

Hittills i år har 405 konkurser registrerats inom den svenska hotell- och restaurangnäringen.

Läs mer om: UC
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Kai Gyllström går från Arla till Atria
Vrigstads ostar lever vidare hos Gäsene
Veg of Lund påbörjar produktion i Tyskland
EU:s nya förpackningslagstiftning offentliggjord
Baguetten blir kulturarv
Handskuren pommes frites på ny snackbar i Stockholm
Andra Nordiska Medier
Fri Köpenskap
RS & FastFood
Packnet

Sänd till en kollega

0.125