23948sdkhjf

Tjudrade korkar allt vanligare

Rapporter om tjudrade korkar börjar nu strömma in till redaktionen. Det finns ett flertal leverantörer av sådana på marknaden utvecklade i samarbete med stora kundföretag. Anledningen är enkel. Det blir helt enkelt ett lagkrav att ha dryckesförpackningar av kartong eller plast upp till tre liter utrustad med en kork som sitter fast i förpackningen efter att den har öppnats.

De flesta större producenter har redan idag färdiga lösningar för att gå över till tjudrade korkar men vilar på hanen till lagkravet träder i kraft i juli 2024. Vill man vinna good will på marknaden kan man göra som Arla i Danmark och introducera de tjudrade korkarna redan idag.

Danska Arla meddelar att man från och med idag, den 10 oktober, helt går över till tjudrade korkar på kakaomjölken Matilde i enlighet med EU:s SUP-direktiv från 2018. SUP står för Single Use Plastics och direktivet syftar till att minska användningen av engångsprodukter av plast och motverka nedskräpning

Kakaodrycken Matilde produceras av Esbjerg Mejeri i Danmark och är det första Arla-mejeriet att gå över till tjudrade korkar. Matilde förpackas och säljs i 1-liters kartonger och varje år konsumeras cirka 17 miljoner Matilde-förpackningar.

Men Esbjerg Mejeri tillverkar även andra mejeriprodukter som är förpackade i 1-liters kartong och som nu får tjudrade korkar. Totalt rör det sig i storleksordningen om 53 miljoner 1-litersprodukter per år baserat på de senaste 12 månaderna.

– Vi är på god väg med att implementera de bifogade skruvlocken på ett stort antal av våra produkter. Detta sker samtidigt som vi kontinuerligt arbetar med andra initiativ som gör våra förpackningar mer hållbara och som gör det lättare för konsumenterna att sortera förpackningarna rätt. Det tar tid att implementera de nya locken och därför är vi glada att vi nu är klara med fasta lock på bland annat Matilde kakaomjölk och långlivad mjölk, säger Morten Boye som är marknadsdirektör på Arla Danmark.

På Arla omfattar det nya direktivet mer än 1 300 olika produkter och 100 förpackningslinjer i olika länder och inbegriper produkter såsom mjölk, kakaomjölk, drickyoghurt och växtbaserade drycker. Arla siktar på att utrusta majoriteten av produkterna med fastsatta skruvkorkar under 2023.

– På Arla arbetar vi ständigt med att ta fram mer hållbara mejeriprodukter för konsumenterna. Och de påsatta locken kan förhoppningsvis bidra till att locken sorteras i rätt soptunna snarare än i naturen och att de därmed kan återvinnas. Därför hoppas vi att konsumenterna välkomnar de nya locken, även om de kan vara lite svåra i början, säger Morten Boye.

 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109