23948sdkhjf

Fett- och sockervagifter avskaffas

De danska fett-och sockeravgifterna ska avskaffas helt, anledningen är att de är administrativt krångliga och lett till ökade utgifter för företagen
De danska fett- och sockeravgifterna ska avskaffas då de lett till merkostnader för företagen och ökad administrativt arbete och ökad arbetslöshet. Det finns också risk för att de strider mot EUs regler.

Förbättrad folkhälsa
Anledningen till att man skulle införa avgifterna var för att få en förbättrad folkhälsa, en finansiering som skulle kosta den danska staten 2,6 miljarder danska kronor. Förslaget skulle isåfall gå igenom den 1 januari 2013, skriver Livsmedel i Fokus. Ett starkt argument för införande av avgifterna har varit en förbättrad folkhälsa- vilket inte kunnat bevisats i praktiken. Enbart fettavgiften har kostat livsmedelsbranschen 100 miljoner danska kronor i ökad administration.

– Avgifterna har ställt till med stora besvär för många livsmedelsföretag, och gör så fortfarande. De har heller inte bidragit till en förbättrad folkhälsa. Istället för fett och socker riskerar vi att få in nya ersättningsmedel, som vi inte har någon kunskap om, säger Lotte Engbaek Larsen, livsmedelspolitisk chef hos Dansk Erhverv i artikeln.
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078