23948sdkhjf

Rakare besked gällande närodlat

Lokalproducerad mat – livsmedelskedjans aktörer vill tillsammans med forskare undanröja begreppsförvirringen Nu tar branschen tillsammans med forskare initiativ till att tydliggöra frågor om lokalproducerad mat
Många konsumenter gillar lokalproducerad mat, men samtidigt visar tidigare undersökningar att de ofta känner sig lurade när de i butik eller på restaurang väljer ”lokal mat”.

Branschdeklaration
Under hösten kommer ett förslag till branschdeklaration om lokalproducerad mat att kommuniceras inom branschen och med aktörer i hela livsmedelskedjan. Förslaget går ut på att lyfta fram och synliggöra alla de begrepp som redan används bland olika aktörer samt att dessa uppmanas att förklara vad de menar med t.ex. ”lokalproducerat”. I och med att definitioner av begrepp som ”lokal mat” och ”lokalproducerat” tydliggörs ökar möjligheterna för konsumenterna att själva stämma av om producenter och produkter lever upp till förväntningarna. Förslaget syftar till att stödja alla seriösa och engagerade producenter och organisationer som arbetar med lokal mat och samtidigt uppmana konsumenterna att själva fråga efter den information de behöver för att göra sina val, framgår det i ett pressmeddelande.

Förslaget om en branschdeklaration rymmer också en konsumentguide som beskriver konsumenternas bevekelsegrunder för att välja lokalproducerad mat och hur starka dessa grunder är ur ett vetenskapligt perspektiv.

Initiativet genomförs med medel från Jordbruksverket och ingår i satsningen ”Matlandet Sverige”. SLU, Sveriges lantbruksuniversitet äger projektet som genomförs tillsammans med branschorganisationer och universitet i kunskapsportalen LivsmedelsSverige.se
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109