23948sdkhjf

Lantbrukare rasar på SMHI

Efter den dåliga sommaren uttrycker nu lantbrukare stort missnöje över SMHIs betaltjänst Lantbruksväder, där träffsäkerheten gällande prognoser varit under allt kritik
De svenska lantbrukarna köper SMHIs tjänst Lantbruksväder för att få detaljerade och säkra prognoser, något som inte riktigt är förenligt med hur det faktiskt är, skriver P4 Sörmland.

–Lantbruket är beroende av bra väderprognoser, för planeringen. Det kan kosta rätt mycket att ha fel väderprognoser. Två-tredagarsprognoserna, jag vet inte ens om de har 30 procents träffsäkerhet på det, säger lantbrukaren Johan Kjellin på Björkeby gård i Strängnäs i artikeln.

Allvarligt problem
Enligt Bo Rundqvist, ordförande LRF Sörmland, är detta ett problem för lantbruktet i stort. SMHI slår dock ifrån sig anklagelserna och menar på att de har rätt till 80 procent men att det är svårt att förutse under sommarhalvåret då det är mycket lokala regnskurar som i sin tur påverkar lantbrukarnas arbete och planering.

– Och det är svårt att pricka in var de här skurarna ska hamna någonstans. De som träffas av en skur kan få ganska stora vattenmängder så det kan få stora konsekvenser för en lantbrukare.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.219