23948sdkhjf

McDonald’s, Fortum och Nissan i samarbete

Näringslivet kraftsamlar med stöd av Energimyndigheten i Sverige och bygger ut snabbladdningsstationer för elbilar i de fyra nordiska länderna. 50 snabbladdningsstationer ska installeras i Norden varav 20 i Sverige. Den nya och avancerade tekniken laddar en elbil på bara 20 minuter och med fulladdade batterier kan en elbil köra drygt 15 mil.
På onsdagen invigde Ingela Bendrot, statssekreterare på Näringsdepartementet, den första snabbladdningsstationen på McDonald’s restaurang i Lindvreten, Skärholmen strax utanför Stockholm. McDonald’s är med som svensk partner och nu inleds ett pilottest som ska utvärderas och därefter fortsätter det strategiska samarbetet. Samarbetsprojektet startar under hösten och under 2013 är planen att samtliga stationer ska vara installerade på strategiska och relevanta platser längs med de nordiska motorvägarna. Mellan Stockholm och Helsingfors kommer stationerna finnas i anslutning till färjorna.

McDonald´s erbjuder laddning för elbilar i Sverige sedan 2009. Då invigdes den första elbilsladdaren för att ge elbilsburna gäster möjlighet att resa mer hållbart. I dagsläget kan elbilar laddas på sju restauranger i Sverige.

– Nu tar vi nästa steg mot ett grönare resande och erbjuder snabbladdning tillsammans med Fortum och Nissan för att ytterligare kunna skapa fördelar för elbilsägare när de stannar och äter hos oss. I ett första skede startar nu ett pilottest för snabbladdning på restaurangen i Lindvreten och senare i höst i Uppsala, säger Johanna Schelin, miljöchef på McDonald’s i ett pressmeddelande.

Det Nordiska samarbetet grundar sig i ett avtal som Fortum och Nissan nyligen undertecknade med syftet att göra elbilen till ett attraktivt alternativ för alla bilförare.

– Nissan har som ambition att vara den globala ledaren inom elfordon genom att koppla ett helhetsgrepp på både produkter och lösningar. Tillsammans med partners som Fortum och McDonald’s vill vi bidra till att utveckla miljö- och infrastruktur för elbilismen. Vi tror starkt på att ett tätt samarbete mellan biltillverkare och elbolag kommer att påskynda denna process, säger Jacek Gorski, VD för Nissan Nordic Europe.

Fortum kommer att ansvara för systemlösningar, installation och service av snabbladdningsstationen. Fortum har mer än tio års erfarenhet av att utveckla laddlösningar för elbilar. Fortums koncept Charge & Drive är en lösning som bygger på ett avancerat IT-system, som bland annat hanterar betalningar. I konceptet ingår även övervakning och underhåll av laddningsstationer.

– Vi fortsätter att vidareutveckla Charge & Drive, och med vår nya partners Nissan och McDonald´s tar vi ett viktigt steg mot framtidens elbilssamhälle. Med Charge & Drive lösningen blir det inte bara enkelt för dem som vill erbjuda laddning för elbilar, det underlättar också för elbilsförarna som smidigt kan hitta en snabbladdningsstation, säger Johan Ander, nordiskt ansvarig för Fortum Charge & Drive.

Tekniska fakta:
Laddningsstationerna kommer att klara snabbladdning av både växelström och likström. I likströmsläget ger den ca 50 kW vilket innebär att en Nissan LEAF eller annat CHAdeMO-kompatibelt fordon kan laddas upp till 80 % på bara 20 minuter. I växelströmsläget har stationen en maximal kapacitet på 43 kW.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11