23948sdkhjf

Nu införs gränsvärden för PFAS i livsmedel

EU inför nu gränsvärden för perfluorerade alkylsubstanser, PFAS, i livsmedel.

Det handlare om fyra PFAS-föreningar samt summan av dessa föreningar i ägg, fisk, kräftdjur, musslor och kött. Gränsvärdena gäller för alla EU:s medlemsländer, och för livsmedel som produceras från den 1 januari 2023, skriver Livsmedelsverket på sin webbsida.

PFAS har tillverkats sedan mitten av 1950-talet och använts i tillverkning av produkter som ska ha en fett-och vattenavvisande yta, till exempel i impregneringsmedel, kosmetika och ytbeläggningar i köksprodukter. De har också ingått i brandsläckningsskum. Ämnena är mycket motståndskraftiga mot nedbrytning. Det har medfört att PFAS återfinns i hela miljön och kan uppmätas både i dricksvatten och i livsmedel.

Gränsvärdena som införs gäller dels individuellt för för Perfluoroktansulfonsyra (PFOS), perfluoroktansyra (PFOA), perfluornonansyra (PFNA) och perfluorhexansulfonsyra (PFHxS), och dels summan av dessa föreningar.

Den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndighetens (Efsa) bedömmer att många i Europa får i sig för mycket PFAS från vatten och olika livsmedel. Ovan nämnda föreningar är de som oftast påträffas i livsmedel. För dricksvatten finns redan gränsvärden.

Kunskapen om var och hur PFAS effektivt ska kontrolleras på livsmedelsföretagen och vid kontrollmyndigheterna behöver byggas upp inom Sverige och EU, skriver Livsmedelsverket.

För livsmedelsföretagare tillkommer PFAS som ytterligare en grupp av ämnen med hälsoskadliga effekter som behöver ingå i rutiner att hantera kända faror som kan föras in via råvaror eller uppstå i livsmedelsproduktionen.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
De blir först med svenska ekologiska bönor på burk
Stacky’s tar in kapital
Picadeli är på väg tillbaka – med mer digitaliserad salladsbar
FTI avvecklas: Nytt bolag ska möta framtidens krav på producentansvar
Så klarade Skåne-Möllan prisökningarna
Utmanande kvartal för Midsona
Andra Nordiska Medier
Fri Köpenskap
RS & FastFood
Packnet

Sänd till en kollega

0.11