23948sdkhjf
Logga in eller skapa för att spara artiklar
Få tillgång till allt innehåll på Food Supply
Ingen bindningstid eller kortinformation krävs
Gäller endast personlig prenumeration.

Forskare: Köttsubstitut ger inte tillräckligt med järn – men finns potential

– Det finns potential för köttsubstituten. Och med rätt kunskap kan produkterna vidareutvecklas. Det säger Chalmersforskaren Cecilia Mayer Labba som undersökt 44 olika  köttsubstitut från Ica och Willys. Studien är fokuserad på köttsubstitutens näringsinnehåll.

Allt fler väljer växtbaserad kost. En kraftig ökning av köttsubstitut baserat på växtprotein finns på marknaden. Nu finns en studie som bland annat visar att många av produkterna innehåller mycket järn – men i en form som kroppen inte kan ta upp.

I flera omfattande studier framgår att växtbaserade livsmedel som rotfrukter, baljväxter, frukt och grönsaker är förknippade med hälsoeffekter, som minskad risk för åldersdiabetes. Dessutom följer en lägre klimatpåverkan med. Det som inte är undersökt lika mycket är hur människans hälsa påverkas av produkter baserade på så kallade texturerade växtproteiner.

BREAKING
{{ article.headline }}
0.047