23948sdkhjf

Avtalskraven har överlämnats

Livsmedelsarbetareförbundet och Livsmedelsföretagen har växlat krav inför avtalsrörelsen.

Igår möttes parterna Livsmedelsföretagen, Livsmedelsarbetareförbundet (Livs), Unionen, Ledarna och Sveriges ingenjörer för att växla avtalskrav inför de förhandlingar som ska leda till nya kollektivavtal som ersätter dem som löper ut den 31 mars 2023.

– Vår målsättning är att nå avtalslösningar som tryggar den svenska livsmedelsindustrin under de väldigt svåra omständigheter som nu råder. Företagen behöver lösningar som på allvar och under lång tid framåt gör det fortsatt möjligt att över huvud taget bedriva lönsam livsmedelsproduktion i Sverige. För det krävs moderna och flexibla avtal som ökar företagens konkurrens- och motståndskraft så att de både kan hantera oväntade kriser och satsa på att utveckla och rusta verksamheten för framtiden., säger Livsmedelsföretagens förhandlingschef Henrik van Rijswijk, i en kommentar.

Livs krav går bland annat ut på ett löneutrymme om 4,4 procent, lägst 1 192 kronor samt att varje individ ska garanteras en löneökning på 513 kronor per månad och resterande del utgör en lönepott som fördelas i lokala löneförhandlingar. Även lägstalönen vill Livs se höjas med 1 600 kronor per månad.

– Våra krav är väl avvägda utifrån de ekonomiska bedömningar vi gör. Konkurrenskraften har stärkts, industrins lönsamhet är god och sysselsättningen är hög. Det finns goda förutsättningar för bra löneökningar till våra medlemmar, säger Eva Guovelin, Livs förbundsordförande i en kommentar.

Själva förhandlingarna inleds efter helgerna.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
De blir först med svenska ekologiska bönor på burk
Stacky’s tar in kapital
Picadeli är på väg tillbaka – med mer digitaliserad salladsbar
FTI avvecklas: Nytt bolag ska möta framtidens krav på producentansvar
Så klarade Skåne-Möllan prisökningarna
Utmanande kvartal för Midsona
Andra Nordiska Medier
Fri Köpenskap
RS & FastFood
Packnet

Sänd till en kollega

0.094