23948sdkhjf

Löfbergs lanserar cirkulär världsnyhet

Löfbergs lanserar en ny kaffeförpackning i flexibel plast som går lätt att sortera ut och återvinna. På så sätt kan plasten i Löfbergs förpackningar undgå förbränning.

Efter flera års utvecklingsarbete lanserar kafferosteriet Löfbergs nu en världsnyhet i form av kaffeförpackningar i monolaminat. Fördelen med den nya förpackningen är att den kan materialåtervinnas i stället för att förbrännas, vilket skapar förutsättningar för ett cirkulärt kretslopp. Jämfört med tidigare förpackningar minskar klimatpåverkan med 55 procent.

– Vi är såklart otroligt stolta och glada. Det här är ett fantastiskt framsteg, inte bara för oss utan för hela kaffebranschen som nu kan minska klimatavtrycket ytterligare. Vi har redan börjat använda den nya förpackningen och feedbacken från våra kunder är väldigt positiv, säger Madelene Breiling, utvecklingschef på Löfbergs.

Arbetet med den nya förpackningen är ett led i Löfbergs strävan att vara 100 procent cirkulära år 2030, och då bara använda förpackningar med återvunnet eller förnybara material som kan materialåtervinnas.

Idag består kaffeförpackningarna normalt av flera skikt med olika plastsorter, så kallade flerskiktsfilmer. Det gör att förpackningarna inte kan materialåtervinnas eftersom sorteringsanläggningar oftast inte kan urskilja och separera de olika materialen, vilket resulterar i att de eldas upp. 

Det problemet har inte den nya förpackningen som består av en och samma plastsort – ett så kallat monolaminat i polyeten.

– Utmaningen har varit att säkra en fullgod körbarhet utan att tumma på viktiga barriäregenskaper som till exempel gastäthet och punkteringsskydd. Kaffe är en känslig produkt där förpackningen måste säkerställa att smaker och aromer bevaras. Att förpackningen kan samlas in, sorteras och återvinnas på alla marknader har också varit en viktig aspekt i utvecklingsarbetet, säger Madelene Breiling.

Löfbergs har utvecklat den nya förpackningen tillsammans med en material- och maskinleverantör, och den är godkänd och certifierad av det tyska testinstitutet Cyclos-http.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Polarbröd varslar 23 tjänster
Köttkonsumtionen ökar – men svenska marknadsandelen sjunker
Efter kurstappet – nu rekommenderas köp av Axfood
Foodtech-bolag tar in 50 miljoner – ska öka expansionstakten
Nu inleds rättegången mot ägaren av uppmärksammad äggård
Han blir ny vd för Polfärskt Bröd – efter ett år på bolaget
Andra Nordiska Medier
Fri Köpenskap
RS & FastFood
Packnet

Sänd till en kollega

0.12