23948sdkhjf

Råvaru- och fraktkostnader pressade Kopparbergs resultat

Bryggeriet Kopparbergs resultat i det fjärde kvartalet pressades av ökade råvaru- och fraktkostnader.

Före avskrivningar minskade kvartalsvinsten till 18 miljoner kronor, ner från 60 miljoner motsvarande period året innan.

– Oron i vår omvärld har lett till ekonomisk turbulens, vilket gjort att råvaror och frakter blivit mycket dyrare. Detta har självklart drabbat resultatet negativt och här har vi en eftersläpning innan vi kompenserar med prisökningar mot våra kunder. Detta är en medveten strategi för att säkerställa att vi tar rätt beslut för framtiden, skriver vd Peter Bronsman i bokslutsrapporten.

Omsättningen landade på 479,5 miljoner, en ökning från 445,8 miljoner under det fjärde kvartalet 2021. 

Enligt vd:n fortsätter det alkoholfria segmentet att växa och Kopparbergs alkoholfria cider är den mest sålda alkoholfria cidern på den brittiska marknaden och den 3:e mest sålda drycken inom kategorin alkoholfria drycker. 

– Våra övriga exportmarknader, där vi bland annat finner våra viktiga turistländer så som Spanien (inklusive Kanarieöarna), Grekland, Cypern och Malta, visar samtliga på ökade volymer, skriver Peter Bronsman och tillägger att även övriga länder så som Irland, Australien och Sydafrika visar ökad försäljningsvolym. 

På den svenska marknaden har Sofiero Original stärkt sin position inom ölsegmentet och klättrat till en 5:e (6:e) plats på Systembolagets lista. På den svenska restaurangmarknaden har försäljningen återhämtat sig mycket bra efter pandemin och det ser ljust ut inför framtiden, uppger vd:n.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093