23948sdkhjf

Råvaru- och fraktkostnader pressade Kopparbergs resultat

Bryggeriet Kopparbergs resultat i det fjärde kvartalet pressades av ökade råvaru- och fraktkostnader.

Före avskrivningar minskade kvartalsvinsten till 18 miljoner kronor, ner från 60 miljoner motsvarande period året innan.

– Oron i vår omvärld har lett till ekonomisk turbulens, vilket gjort att råvaror och frakter blivit mycket dyrare. Detta har självklart drabbat resultatet negativt och här har vi en eftersläpning innan vi kompenserar med prisökningar mot våra kunder. Detta är en medveten strategi för att säkerställa att vi tar rätt beslut för framtiden, skriver vd Peter Bronsman i bokslutsrapporten.

Omsättningen landade på 479,5 miljoner, en ökning från 445,8 miljoner under det fjärde kvartalet 2021. 

Enligt vd:n fortsätter det alkoholfria segmentet att växa och Kopparbergs alkoholfria cider är den mest sålda alkoholfria cidern på den brittiska marknaden och den 3:e mest sålda drycken inom kategorin alkoholfria drycker. 

– Våra övriga exportmarknader, där vi bland annat finner våra viktiga turistländer så som Spanien (inklusive Kanarieöarna), Grekland, Cypern och Malta, visar samtliga på ökade volymer, skriver Peter Bronsman och tillägger att även övriga länder så som Irland, Australien och Sydafrika visar ökad försäljningsvolym. 

På den svenska marknaden har Sofiero Original stärkt sin position inom ölsegmentet och klättrat till en 5:e (6:e) plats på Systembolagets lista. På den svenska restaurangmarknaden har försäljningen återhämtat sig mycket bra efter pandemin och det ser ljust ut inför framtiden, uppger vd:n.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Polarbröd varslar 23 tjänster
Köttkonsumtionen ökar – men svenska marknadsandelen sjunker
Efter kurstappet – nu rekommenderas köp av Axfood
Foodtech-bolag tar in 50 miljoner – ska öka expansionstakten
Nu inleds rättegången mot ägaren av uppmärksammad äggård
Han blir ny vd för Polfärskt Bröd – efter ett år på bolaget
Andra Nordiska Medier
Fri Köpenskap
RS & FastFood
Packnet

Sänd till en kollega

0.109