23948sdkhjf

Hård kritik mot LRF:s klimatpåståenden – ”vilseledande information”

Ogrundade och vilseledande påståenden om svenska kors påverkan på klimatet präglar mjölkindustrins lobbying, enligt forskare. 

I en granskning av Ekot kritiseras Lantbrukarnas riksförbund, LRF, och de stora mejerierna för vilseledande klimatpåståenden av flera forskare. Det är budskap om att kor ska kunna kyla ner klimatet och att dagens nivåer av metanutsläpp inte påverkar klimatet negativt som är under luppen.

– Nej, va. Oj, oj. Kor kan kyla klimatet? Nej, det skulle jag säga är helt fel, säger Elin Röös, forskare på Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, till Ekot och fortsätter:

– Det tycker jag är jätteallvarligt när man bidrar till vilseledande information. Människor som kanske då först fick höra att hur man äter spelar roll för klimatet, om man får höra att metan till exempel inte är ett problem, så kanske man inte är benägen att fortsätta att ändra sitt beteende, säger Elin Röös.

Även Martin Persson, biträdande professor vid fysisk resursteori på Chalmers tekniska högskola, är kritisk mot de budskap om metanutsläppen som förmedlas på LRF Mjölks kampanjsajt Hjärta mjölk. 

– Det där är ju inte sant, för håller vi utsläppen på konstant nivå då upprätthåller vi de klimatförändringar vi har idag. Och de klimatförändringarna vi har idag vet vi ju, det ser vi runtom oss, att de ger stora negativa effekter, torka, översvämningar, effekter på korallrev och så vidare. Så jag tycker inte det är ett korrekt sätt att utmåla verkligheten, säger Martin Persson.

LRF Mjölk anser däremot inte att man lämnat vilseledande information.

– Nej, det handlar ju om att försöka nyansera synen på de här utsläppen, säger Victoria Thuillier, hållbarhetsexpert på LRF Mjölk.

Läs mer om: LRF
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094