23948sdkhjf

Toppår för fiskuppvandring i Göta älv

Vattenfalls årliga redovisning av fiskvandringen i Göta älv visar att ett rekordstort antal fiskar passerade vid Lilla Edet.
I fisktrapporna vid Lilla Edet kraftverk finns anordningar som kontrollerar uppvandring av lax och öring under den tid fisktrapporna är öppna. En automatisk fiskräknare tar en bild på varje förbipasserand fisk och ger information om fiskens art och storlek.

Under 2012 vandringsäsong passerade hela 2357 fiskar vid Lilla Edet. Det visar Vattenfalls årliga sammanställning. Utfallet var i linje med fjolårets rekord på strax över 2500 fiskar.

- Det är naturligtvis mycket glädjande att se att uppvandringen i Lilla Edet fortsätter att ligga på ett stort antal fiskar. Den årliga redovisningen är en viktig del i Vattenfalls arbete kring uppvandrande fisk och vårt hållbarhetsarbete i stort, säger Anna Östlund, vattenrättsansvarig på Vattenfall Vattenkraft i ett pressmeddelande.

- Den gamla fisktrappan ger ett rejält tillskott av uppvandrad fisk och därför har vi beslutat att hålla trappan öppen under hela nästa säsong mellan den 1 maj och den 30 november, säger Anna Östlund.

Av de närmare 2400 fiskar som passerade fisketrapporna ifjol var lax den mest vanliga fisken. Totalt passerade 1257 laxar förbi Lilla Edet. Den andra vanligaste fiskearten var öring, med 1100 förbipasserande fiskar.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078