23948sdkhjf

Arlas nya förpackning ska minska matsvinn

Ny kartongförpackning med separerbar topp förenklar återvinning och kan förebygga matsvinn
Nu kommer en kartongförpackning för fil och yoghurt med en ny smart funktion, en separerbar topp, vilket gör den lättare att källsortera och även kan bidra till att förebygga matsvinn. Förpackningen är ett resultat av samarbete mellan Arla Foods och Tetra Pak och kommer att finnas i butik med start i februari.

– Idag slängs stora mängder mat i onödan. Därför är det fantastiskt att vi nu kan lansera en förbättrad förpackning där den separerbara toppen kan göra så att man får ut mer innehåll. Dessutom blir det enklare att separera plast och kartong i återvinningen och innovationen går därför helt i linje med Arlas miljöstrategi, säger Ann Bergman, Senior Brand Manager på Arla Food Sverige i ett pressmeddelande.

Separat funktion
Den nya förpackningen är utformad så att man genom att trycka in tummen vid den markerade perforeringen, försiktigt kan vrida av toppen, och därefter lyfta ut flikarna från botten så att så mycket yoghurt och fil som möjligt kan klämmas ut ur förpackningen. Toppen sorteras sedan med övriga plastförpackningar och resten av förpackningen återvinns med pappersförpackningar. Konsumenten väljer själv om den separerbara funktionen ska användas. Om inte toppen separeras fungerar förpackningen på samma sätt som en förpackning med skruvkork utan separerbar topp.

I ett konsumenttestsvarade en klar majoritet att de var positiva till den nya förpackningen.

– Vår konsumenttest visar att över 80 procent tycker att det är bra med en separerbar funktion, 88 procent upplever att de fick ut mer yoghurt än när det gjorde på sitt vanliga sätt och 77 procent sa att de skulle återvinna mer, säger Ingrid Collin Hermansson, Manager Marketing and Product Management, Tetra Pak Sverige AB.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125