23948sdkhjf

EU-parlamentet anpassar fiskepolitiken till verkligheten under vattenytan

EU-parlamentet har med stor majoritet röstat igenom ett förslag på hur en reformerad gemensam fiskepolitik bör se ut i framtiden.
Eu- parlamentet har beslutat snällare förhållningsregler kring framtidens fiske. Beslutet är ett bevis för att det påverkansarbete som Naturskyddsföreningens paraplyorganisationer Ocean2012, Seas at Risk och Fiskesekretariatet bedrivit i Bryssel verkligen fungerar.

- Beslutet visar att fisken inte är låst i blockpolitikens nät. Om vi ska kunna ha en levande fiskeindustri så måste fisket anpassa sig till verkligheten under vattenytan, säger Mikael Karlsson, ordförande Naturskyddsföreningen i ett pressmeddelande.

- Nu ligger bollen hos fiskeministrarna och det är dags för Eskil Erlandsson att agera. Utan progressiva ministrar riskerar vi att EU-parlamentets goda förslag försvagas av ministerrådet, säger Ellen Bruno, sakkunnig marina ekosystem och fiske på Naturskyddsföreningen.

Förslaget innehåller bland annat skrivelser som kräver:
Att fisketrycket 2015 sätts på en nivå som gör att fiskbestånden kan återhämta sig till en nivå som tillåter Maximal Uthållig Avkastning 2020.

Att alla medlemsländer ska uppskatta sin fiskekapacitet och se till att den är i balans med det fisketrycket.
Att det blir förbjudet att slänga fiskar överbord som man inte vill ha.
Att de negativa effekterna av fisket på ekosystemen inte ska äventyra de mål som satts genom EUs miljölagstiftning.
Att bidrag till fisket bara ska ges till fiskare som lyder EUs fiskeregler.
Att yrkesfiskare som fiskar på ett hållbart sätt ska få företräde till fiskeresursen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125