23948sdkhjf

Stark utrikeshandel med jordbruksvaror

Utrikeshandeln med jordbruksvaror och livsmedel 2012 visar på en stark utveckling, plus 7 procent för exporten och plus 3 procent för importen, jämfört med 2011.
Utvecklingen står i stark kontrast till utrikeshandeln totalt som under motsvarande period minskade med 4 procent. Värdet av den svenska exporten av jordbruksvaror och livsmedel ökade under 2012 till strax över 58 miljarder kronor, en ökning med drygt 3,7 miljarder kronor. Ökningen gäller både i värde, 7 procent, och volym, 11 procent. Värdeinnehållet i kronor per kilo har i genomsnitt minskat med 4 procent, vilket innebär att volymen för exporten har ökat mer än värdet. Produktgrupper som ökat i exportvärde är bland annat spannmål och varor därav, drycker, frukt och grönsaker samt tobaksvaror, meddelar Jordbruksverket i ett pressmeddelande.

Grannländerna viktiga
De viktigaste marknaderna är de nordiska grannländerna samt Frankrike och Polen som tillsammans tar emot över 49 procent av exporten. Exporten till Norge uppgick 2012 till drygt 7,8 miljarder, en ökning med 30 procent jämfört med 2011. Detta innebär att Norge nu är Sveriges viktigaste exportmarknad för jordbruksvaror och livsmedel.

Importen ökar
Värdet av den svenska importen ökade till drygt 102 miljarder kronor, en ökning med närmare 3 miljarder kronor. Ökningen gäller både i värde, 3 procent, och volym, 2 procent.
Kött och köttvaror har ökat i importvärde, likaså fiskprodukter samt frukt och grönsaker. Strax över 56 procent av den totala importen av jordbruksvaror och livsmedel kommer från Norge, Danmark, Tyskland och Nederländerna.

Handelsunderskottet minskar
I och med att exporten ökade snabbare än importen har det negativa handelsnettot minskat och uppgick 2012 till drygt 44 miljarder kronor. Om inte fisk räknas med i handelsnettot minskar underskottet till 39 miljarder kronor.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078