23948sdkhjf

Moderna bönder säljer gammaldags mjölk

Blickar bakåt och säljer mjölk i automat med grädde på ytan.
De gammaldags mjölkautomaterna, där kunder fyller på sina egna flaskor med färsk mjölk, har gjort en mindre comeback de senaste åren. Bland annat har Gäsene mejeri lanserat konceptet i en Ica Maxi i Alingsås, medan Ica-butiken i västsvenska Fristad visade upp en försäljningssuccé bara en vecka efter införandet.

Läs också: Fristad återinför mjölkflaskan

Nu hakar Billinge gård utanför Norrtälje även på trenden, rapporterar Norrtelje Tidning. Paret Jakob och Anette Gustawson som driver gården är precis i uppstarten av sitt egna mejeri, där gårdens ekologiska mjölk ska hettas upp till 72 grader, under precis 15 sekunder.

Läs också: Säljsuccé för mjölk på glasflaska

Tanken är att skapa mjölk i gammaldags stil, med grädde flytande på ytan. Pastöriseringsmetoden placerar mjölken precis över minimigränsen, och ger den en naturlig fetthalt på ungefär fyra procent. Enligt mjölkbönderna själva medför detta att både fetthalten och smaken kommer att förändras i och med årstider och kornas diet.

Läs också: Gäsene lanserar mjölk på flaska

För att sälja mjölken kommer mejeriet att leverera den färska mjölken till två butikers mjölkautomater, en i Norrtälje och en i Stockholm. Där ska kunderna, likt mjölkaffärer från förr, tappa mjölken på egna flaskor. Eftersom mejeriet ännu är under uppbyggnad kommer det att ta ett litet tag innan produktionen är helt igång.

– Vi siktar på att få ut mjölken i affärerna till julgröten, säger Jakob Gustawson till Norrtelje Tidning.

Enligt Anette Gustawson tror hon att butikerna vågar satsa på konceptet just eftersom det gått så bra i Västsverige under det senaste året.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078