23948sdkhjf

Fairtrade höjer minimipris på kakao

Mer pengar direkt till odlarna.
Under 2017 sjönk världsmarknadspriset på kakao med mer en än en tredjedel, vilket slog hårt mot världens kakaoodlare. Nu höjer Fairtrade minimipriset på kakao med 20 procent som ett led i strategin för att uppnå levnadsinkomster. Det skriver man i ett pressmeddelande.

Fairtrade höjer minimipriset på kakao med 20 procent under nästa år – från 2 000 till 2 400 dollar per ton. För ekologisk kakao sätts priset som en extra betalning på 300 dollar utöver Fairtrades minimipris alternativt världsmarknadspriset (beroende på vilket som är högre när kakaon ska säljas). Tidigare fanns det ett specifikt minimipris på ekologisk kakao på 2 300 dollar. Skillnaden från i dag blir att odlarna alltid kommer få tillgång till den ekologiska prisdifferentialen, oavsett om världsmarknadspriset är högre eller lägre än Fairtrade minimipris.

Förutom minimipriset tillkommer också en höjning av Fairtrade-premien för kakao från 200 till 240 dollar per ton. Det är högre än för någon annan certifiering. Premien går direkt till kooperativet, vars medlemmar väljer hur de vill investera pengarna. Det är ett system som stärker kooperativen så att de bättre kan möta sina medlemmars behov och säkra sin position på världsmarknaden. Under 2017 genererade försäljningen av Fairtrade-certifierad kakao nästan 43 miljoner dollar i Fairtrade-premie till odlarna.

– Det här är goda nyheter för Västafrikas kakaoodlare, säger Fortin Bley, ivoriansk kakaoodlare och ledamot i Fairtrade Africas västafrikanska nätverk, i pressmeddelandet.

Den nya prisstrukturen för kakao antogs av Fairtrades kriteriekommitté, bestående av representanter från såväl producentnätverk som företag. Priset är resultatet av en omfattande konsultationsprocess med aktörer från hela handelskedjan – inklusive odlare, tillverkare och ett flertal chokladföretag.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.111