23948sdkhjf

EU-anslag till Nationellt centrum för djurvälfärd vid SLU

EU-kommissionen har beslutat att tilldela Nationellt centrum för djurvälfärd (SCAW) vid SLU nästan en miljon euro för ett pilotprojekt för att testa möjligheten och användbarheten av ett koordinerat nätverk för djurskydd och djurvälfärd inom EU.
Förslaget till ett koordinerat djurvälfärdsnätverk återfinns i EU-kommissionens ”Gemenskapens handlingsplan för djurskydd och djurs välbefinnande 2006–2010”. SLU:s hedersdoktor Marit Paulsen har varit mycket drivande i frågan.

Större medvetenhet
Idén med ett sådant nätverk är att sammanföra expertis och kompetens inom djurskyddsområdet för att vara rådgivande till kommissionen, koordinera forskning och för att öka efterlevnaden av EU:s djurskyddslagstiftning. Pilotprojektet kommer att fokusera på det sistnämnda och ska undersöka hur ett europeiskt djurvälfärdsnätverk ska kunna stödja myndigheter och aktörer i att föra ut och implementera EU:s djurskyddslagstiftning.

I projektet ska man samla in, analysera och identifiera svårigheter med att implementera lagstiftningen samt utveckla och testa olika strategier, som kurser, webbutbildningar, pedagogiska material och standardiserade procedurer för att höja kunskapsnivån inom medlemsländerna till gagn för djurvälfärden och lagstiftningens efterlevnad. Tjugosex partner från hela Europa ingår i projektet.

Nätverk
Regeringen har stöttat SCAW med medel för att Sverige ska kunna ha en ledande roll i ett framtida djurvälfärdsnätverk. SCAW, tillsammans med SLU:s experter, har under tre år förberett arbetet med fokus på tre områden: nätverkets arbetsuppgifter, arbetsprocesser och organisation. Detta resulterade i ett övergripande förslag på hur ett framtida nätverk bör fungera och organiseras, som sedan legat till grund för en ansökan om ett pilotprojekt som kommissionen utlyst. En ansökan som nu vunnit kommissionens gillande då förslaget som sammanställts av SCAW/SLU rankats på första plats.

Läs mer om: SLU
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11