23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Klimatsmart när ebm-papst fläktar rensar luften från CO2

När världens hittills största anläggning för koldioxidinfångning och lagring skulle byggas på Island anlitades ebm-papst för en fläktlösning. Kravställningen möttes och idag rensas den isländska luften årligen från 4 000 ton koldioxid.

Hösten 2021 invigde det schweiziska bolaget Climeworks en unik anläggning på Island.
Orca, som anläggningen heter, betyder späckhuggare och är världens hittills största för koldioxidinfångning och lagring. Orca har tillverkats med en teknik som gör det enkelt att både skala upp anläggningen och att bygga liknande anläggningar på andra platser runt om i världen.
Climeworks lösning har kapacitet att ta bort 4 000 ton koldioxid från atmosfären under ett år, vilket motsvarar utsläppen från närmare 1 000 bilar eller 9 300 förbrukade fat med olja.
Orca-anläggningen ligger i Hellishheidi i anslutning till det isländska energibolaget ON Powers kraftverk och drivs av förnyelsebar energi.

Climeworks ambition har varit att göra avskiljning och lagring av koldioxid i industriell skala till verklighet. Att fånga in stora mängder koldioxid kräver effektiva fläktar och Climeworks inledde ett samarbete med ebm-papst för att hitta den optimala fläktlösningen.

Kravställningen möttes och lösningen blev 96 axialfläktar, som bidrar till att göra Orca till världens mest effektiva anläggning för att fånga in CO2.

Läs mer om projektet på ebm-papst hemsida HÄR

ebm-papst AB
Äggelundavägen 2
175 62 Järfälla
Järfälla kommun
Sverige
VAT nummer: SE5561769513

Sänd till en kollega

0.048