Eurofins deltar i Livsmedelsverkets kontrollprojekt 2016 – Listeria monocytogenes
Under 2016 kommer Livsmedelsverket att genomföra ett kontrollprojekt om Listeria. Eurofins kommer att delta och kan erbjuda de analyser som krävs för provtagningen.
Projektet är en uppföljning på tidigare kartläggningar som Livsmedelsverket genomfört 2001 och 2010 där man vill följa upp effekten av de insatser som företag och myndigheter genomfört sedan dess.
Listeria monocytogenes är en bakterie som kan orsaka listerios – en ovanlig men mycket allvarlig sjukdom. Bakterien är vanligast förekommande i kylförvarad kallrökt/gravad fisk med lång hållbarhet. Den förekommer också i skivade charkprodukter och mögel- och kittostar. I Sverige och i Europa har antalet humanfall ökat och det är därför högst angeläget att följa upp de åtgärder som gjorts.
Projektets innehåll:
•Provtagning görs frivilligt av kommuner och analysen utförs av de laboratorier som kommunerna har avtal med.
•Livsmedelskategorier som ska ingå är vakuumpackad fisk och skivade smörgåspålägg med lång hållbarhetstid.
•Proverna ska hållbarhetsbelastas och både kvalitativ och kvantitativ analys av Listeria ska genomföras.
•Provtagningen ska pågå feb 2016 till och med dec 2016.
•Vi har skapat en speciell projektföljesedel som uppfyller projektets krav.
Om ni ska delta i projektet krävs det att ni använder vår kampanjföljesedel. Detta för att proven ska registreras korrekt samt att rapportering ska ske till Livsmedelsverket. Följesedeln hittar ni på vår hemsida, www.eurofins.se
Eurofins Food & Feed