23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

3D-print av livsmedel - Doseringsteknik formar framtiden för livsmedelsproduktion

Dessa år bevittnar vi en revolution inom livsmedelsindustrin: Alternativ till köttprodukter rusar fram och tar allt mer plats i kylen. Kvaliteten, smaken och inte minst konsistensen definierar marknaden.

Studier visar att hela livsmedelsindustrins värdekedja orsakar ca. 30 % av alla växthusgasutsläpp i världen. Övergången från animaliska proteinkällor till alternativa proteinprodukter är en möjlighet att minska CO2-utsläppen. Ändå finns det en sak som experterna är överens om: konsumtionen av alternativa proteinprodukter och vegansk mat kommer bara att öka om smaken på sådana produkter optimeras med avseende på deras konsistens och sensoriska upplevelse, och även förutsatt att deras näringsprofil och prissättning är förbättras, så att konsumenterna motiveras att köpa dem.

3D-print kan fungera som en nyckelteknologi för att förbättra imitationen av kött- eller fiskprodukter i framtiden. I sådana fall används en doseringsprocess för att modifiera viskösa växtbaserade proteinmassor eller odlade cellsuspensioner till lämpliga former beroende på råvara och önskad slutprodukt. 

Det är viktigt att en skonsam doseringsprocess används för att undvika mekanisk belastning på massan och för att säkerställa att slutprodukten förblir saftig. Dessutom måste appliceringen vara lågpulserande och kontinuerlig för att uppnå önskad struktur och form. Beroende på råvaran måste doseringsutrustningen även vara lämplig för abrasiv innehåll (t.ex. fibrer, partiklar).

Dessutom sätts alternativa proteinprodukter ofta in i termoformade förpackningar via automatiserade fyllningsprocesser – som också kräver att olika dressingar eller såser doseras i flera behållare samtidigt, med precision och utan att droppa.

Se processen i den här videon 

Ett alternativ till 3D-print är extruderingsmetoden, där växtbaserade proteiner är strukturerade på ett sätt som efterliknar köttets utseende och struktur. Växtbaserade proteinmassor extruderas genom en extruder under högt tryck vid en temperatur och dosering som bildar fibrösa köttliknande strukturer. Doseringspumpar från ViscoTec kan kontinuerligt leverera doser av tillsatser under extruderingsprocessen med extrem precision – även under höga mottryck.

Bilderna visar exempel på det betydande bidrag som ViscoTecs teknologier kan ge till livsmedelsindustrins framtid.

Vill du veta mer? Kontakta ViscoTec Nordic idag på info@viscotec-nordic.com eller ring oss på +45 4582 8090

ViscoTec - Perfekt doserad!
ViscoTec Pumpen- u. Dosiertechnik GmbH är en ledande systemtillverkare inom vätsketeknik: Från extraktion och produktberedning till dosering av medium till högviskösa medier. Produktportföljen täcker doserings- och fyllningsapplikationer inom fordonsindustrin, e-mobilitet, elektroniktillverkning, livsmedelsförädling, flyg-, medicinteknik, läkemedelsindustri och många andra industrier.
Huvudkontoret för teknikmarknadsledaren ligger i Bayern. Förutom ett internationellt distributörsnätverk har ViscoTec dotterbolag i USA, Kina, Singapore, Indien, Frankrike, Hongkong och Danmark och har cirka 340 anställda världen över. 2023 registrerade ViscoTec en global omsättning på 70 miljoner euro.

OBS: Scanmaster ApS var pr 1/1 2024 förvärvades av tyska ViscoTec, och bytte i det sammanhanget namn till ViscoTec Nordic ApS

 

ViscoTec Nordic ApS
Svogerslev Hovedgade 48,
4000 Roskilde
Roskilde Kommune
Danmark
VAT nummer: DK18075970
P nummer: 1001425362

Kontaktperson

Sänd till en kollega

0.031