Sämre olivskördar ökar risken för förfalskad olivolja

| Medlemsnyhet | Företag Eurofins Food & Feed Testing Sweden AB

På grund av det kalla och blöta vädret i Södra Europa under vintern påverkas skördarna negativt. Det har redan visat sig i form av brist på sallad i affärerna med en kraftig prishöjning.

 Nu påverkas även säsongens skörd av oliver. Italienska producenter spår en halvering av årets skörd. Italien står för närmare 70 % av världens olivoljeproduktion. Risken för fusk ökar på grund av att dåliga olivskördar medför brist på oliver samtidigt som efterfrågan är oförändrad och ev stigande priser ökar förtjänsten vid försäljning av förfalskad olivolja.Olivolja finns med på EU’s topplista av de tio produktområden där fusk är vanligast förekommande, rapporten heter Betänkande om livsmedelskrisen, bedrägerier i livsmedelskedjan och kontrollen över detta (2013/2091(INI)). Tillvägagångssätten vid fusk med olivolja är många, bland annat att äldre producerad olja falskeligen märks som färsk och av extra hög kvalitet (extra-virgin-oil). Andra mer allvarliga former av fusk där man bytt ut olivolja mot vegetabilisk olja och tillsatt klorofyll för färgen och betakaroten för färgens skull förekommer också. För en person med allvarlig allergi gentemot klorofyll kan detta medföra en livsfara.

Eurofins erbjudande

Eurofins erbjuder ett brett utbud av relevanta analyser, bland annat analys av allergena proteiner samt kontroll av olivoljans äkthet, ursprung och sammansättning. Om oljan är ekologiskt producerad kan vi kontrollera att den har odlats på föreskrivet vis och att inga bekämpningsmedel förekommer.

Kontakta gärna oss på Eurofins så berättar vi mer om hur vi kan hjälpa dig.

Eurofins säljorganisation, livsmedel
salj.livsmedel@eurofins.se

Läs mer

Artikel från Food Supply

Artikel från SvD om de 10 vanligaste fuskområdena

Eurofins hemsida om redlighet


Skriv din kommentar

Medlemsnyhet

Företag
Eurofins Food & Feed Testing Sweden AB

Sjöhagsgatan 3
531 40 Lidköping
Sverige
Eurofins Food & Feed Testing Sweden AB

Sänd till en kollega

0.114