23948sdkhjf

Julen står för dörren - har du hittat mandeln i din gröt?

| Medlemsnyhet | Företag Eurofins Food & Feed Testing Sweden AB

Nu går vi in i december månad, en tid med festligheter, mat och dryck och för livsmedelsproducenter en hektisk period. Har du försäkrat dig om att din julproduktion är riskfri?

Mycket av den traditionella julmaten och julgodiset innehåller naturligt allergener - proteiner som den som är allergisk kan reagera mot. Redan en mycket liten mängd av det allergena proteinet kan ge allvarliga reaktioner för den allergiske. För att undvika att dina kunder utsätts för risker är det extra viktigt att utesluta kontaminering i produktionskedjan.

Lagen säger att livsmedel som innehåller allergena födoämnen måste märkas enligt EU's förordning 1169/2011. En lista på de 14 allergener som omfattas av de särskilda kraven på märkning finns bland annat på livsmedelsverkets sida. Även spårmängder måste märkas oavsett mängd, så därför är det extra viktigt att analysera sina produkter och säkerställa att konsumenterna inte riskerar att utsättas för fara.

Uppdaterade krav i livsmedelscertifieringar
Nästa år uppdaterar flera livsmedelscertifieringar sina krav. Bland förändringarna ses ökade krav på styrning av allergener samt förebyggande åtgärder kring matfusk. Det är som livsmedelsproducent viktigt att ha god kontroll över sin produktion och sina leverantörer genom att göra regelbundna kontroller och riskbedömningar för att undvika kontamination och för att minimera risken att utsättas för fusk eller förfalskning.

En bra provtagningsplan är en god investering 
Eurofins har ett komplett utbud av allergenanalyser med ELISA- och PCR-teknik. Med ELISA-tekniken bestäms förekomsten av ett eller flera proteiner och med PCR-teknik närvaro av unika DNA-sekvenser. I tillägg till vårt standardutbud av ELISA- och PCR-metoder kan vi även erbjuda detektion av allergener i en multiscreeningmetod med LC-MS/MS. För att kontrollera frånvaron av allergener i sin produktion erbjuder vi svabbtester med ELISA- eller PCR-metoder.

Utöver analys av allergena proteiner har vi analys av låglaktos (mindre än 0,04 g/100g) och laktosfritt (mindre än 0,01 g/100g) med hjälp av HPLC-metodik samt kontroller för korrekt märkning av produkter – label check.

Med hjälp av Eurofins redlighetsanalyser blir det enklare att utesluta att era råvaror och produkter utsätts för någon form av bedrägeri.

Kontakta oss så berättar vi hur Eurofins kan hjälpa er
Vill du veta mer? Besök vår hemsida eller kontakta Eurofins säljorganisation; salj.livsmedel@eurofins.se

Mer information
Allergena födoämnen
Allergener - Multiscreeningmetod
Allergena födoämnen - svabbar
FSSC 22000
Om IP Livsmedel
Livsmedelsverket - allergener
Livsmedelsverket - allergimärkning


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Medlemsnyhet

Företag
Eurofins Food & Feed Testing Sweden AB

Sjöhagsgatan 3
531 40 Lidköping
Sverige
Eurofins Food & Feed Testing Sweden AB

Sänd till en kollega

0.206