23948sdkhjf

Är era livsmedel säkra för de allra minsta?

| Medlemsnyhet | Företag Eurofins Food & Feed Testing Sweden AB

Små barn behöver hälsosam och näringsrik mat för att växa och utvecklas. Lever era produkter upp till kraven?

Glycidylestrar
Glycidylestrar är ämnen som bildas när smaker, lukter och färger avlägsnas från vegetabiliska oljor genom raffinering och förekommer därför i de flesta raffinerade ätbara oljorna.  Sedan den 19 mars i år finns gränsvärden för glycidylestrar i fetter och vegatibiliska oljor som används i livsmedel ämnade för småbarn och spädbarn och även i övriga livsmedel. Gränsvärdena finns listade i Kommissionens förordning (EG) nr 1881/2006 om fastställande av gränsvärden för vissa främmande ämnen i livsmedel.

BPA
Eurofins har tidigare rapporterat om den skärpta lagstiftningen för användning av Bisfenol A (BPA) där det från och med 6 september i år blir helt förbjudet med förpackningar som överför Bisfenol A till livsmedel riktade till små barn.

Allergener
Antalet barn som blir allergiska ökar och det är viktigt att utesluta kontaminering i produktionskedjan. Enligt lag skall alla livsmedel som innehåller allergena födoämnen märkas enligt EU's förordning 1169/2011. Lista på de 14 allergener som omfattas av de särskilda kraven på märkning finns bland annat på livsmedelsverkets sida. Även spårmängder måste märkas oavsett mängd, så därför är det extra viktigt att analysera sina produkter och säkerställa att inte allergiska konsumenter riskerar att utsättas för fara.

Hur kan Eurofins hjälpa er?
Eurofins erbjuder analys av glycidylestrar och BPA och har ett komplett utbud av allergenanalyser med ELISA- och PCR-teknik. Med ELISA-tekniken bestäms förekomsten av ett eller flera proteiner och med PCR-teknik närvaro av unika DNA-sekvenser. I tillägg till vårt standardutbud av ELISA- och PCR-metoder kan vi även erbjuda detektion av allergener i en multiscreeningmetod med LC-MS/MS. För att kontrollera frånvaron av allergener i produktionen erbjuder vi svabbtester med ELISA- eller PCR-metoder.

Kontakta oss för mer information
salj.livsmedel@eurofins.se


Skriv din kommentar

Medlemsnyhet

Företag
Eurofins Food & Feed Testing Sweden AB

Sjöhagsgatan 3
531 40 Lidköping
Sverige
Eurofins Food & Feed Testing Sweden AB

Sänd till en kollega

0.068