Deras satsning på husman går hem – ser ”vikande trend” för vego
Medan branschen för kylda färdigrätter har ett år utan tillväxt bakom sig sticker Carolines Kök med en positiv trend. Företaget väntar sig se en tvåsiffrig tillväxt när årsredovisningen är klar och upplevelsen är att efterfrågan inte är på väg att minska någon gång snart, enligt Jonas Åsberg, försäljningschef på Snellman Sverige som äger varumärket Carolines Kök.
– Det går väldigt bra på Carolines. Vi har för ett par år sedan vänt ett resultat som var rätt tufft och ser nu en bra utveckling. Hela kategorin har haft en bra trend ett tag nu. När vi pratar med butikskedjorna har de knappt plats med nya produkter eftersom det ökat så mycket, säger han.
Det har hänt mycket på området de senaste åren, enligt bolaget.
– Det har varit en förflyttning bland konsumenterna från att man främst handlade sin lunch på restauranger till att allt oftare köpa den i dagligvaruhandeln, säger Jonas Åsberg.
I och med det har också förväntningarna på färdigrätterna utvecklats.
– Det har varit en resa inom branschen. Runt 2019 var rätterna mer försiktigt kryddade och fokuset låg inte lika mycket på upplevelse och smak. Men nu har vi gått mycket mer åt att det både ska smaka bra och se bra ut också. Det ställer konsumenterna krav på. Och det ska kännas hemmagjort, inte vara någon fabriksgjord puck, säger Peter Oord, vd för Snellman Sverige.
Vilka rätter som lockar mest har också utvecklats. Carolines Kök uppger att de satsar mycket på husmansrätter för närvarande.
– Vi har tagit bort en del vego och kör mycket på husman. Vegetariskt är för smalt och har en vikande trend. Det är snacket inom branschen i alla fall, att det kanske fick för mycket utrymme ett tag. Sedan kanske man blivit mer traditionsbundnen nu när det är lite sämre ekonomiska tider, säger Jonas Åsberg.
Helen Zakrisson, som är kategoriområdeschef för färdigrätter på Axfoods inköps- och logistikbolag Dagab, har också märkt att vegetariskt fått det tuffare.
– Inom färsk färdigmat ser vi exempelvis att asiatiska rätter gått bra, medan vegetariska rätter haft det lite trögare. Och inom fryst färdigmat är det traditionella rätter som främst drivit volymutvecklingen. Man kan misstänka att prisökningarna haft en påverkan. Dyrare hälsoalternativ inom färdigrätter har det lite trögare, säger hon.
I och med att det varit en positiv trend för färdigrätter sett över en längre tidsperiod har butikskedjorna också ökat sina satsningar på området. Bland annat genom satsningar på vissa butiksrestauranger att laga matlådor av varor med kort datum. Men i kyl- och frysdiskarna finns det också flera emv-alternativ.
– Vårt emv-varumärke Redo har ett flertal prisvärda färska färdigrätter av husmankaraktär som har en fin utveckling och som många uppskattar. Och inom det frysta segmentet har vi ett brett sortiment under Garant, med paj, vegorätter, fiskgratänger och lasagne som hela tiden vidareutvecklas. Vi har också Spicefield thaikuber i det asiatiska sortimentet, säger Helen Zakrisson.
Det finns även många mindre, lokala aktörer på området. Att konkurrensen ökar i takt med en tillväxt i efterfrågan är väntat, enligt Jonas Åsberg. Han pekar ut en faktor som extra viktig för att fortsätta att stå ut på marknaden.
– Vi jobbar mycket med produktutveckling. Det är viktigt att hänga med i vad konsumenterna vill ha. Det gör vi bra eftersom vi jobbar mycket manuellt. Vår fabrik är nästan inte en fabrik utan ett storkök. Här gör vi allt från grunden, säger han.