23948sdkhjf

Utmaningar i sent vårbruk

Vårbruket är nu inne på sin fjärde vecka. Fortfarande är det små mängder som såtts och risken för problem med gödselkörningen blir större för varje dag. Det visar LRFs vårbruksbarometer
I Östergötland råder stora variationer när det gäller hur långt man kommit i vårbruket. I trakterna runt Vadstena och Motala har man kunnat så cirka 15 procent än så länge. En del av det såddes på tjälen. I östra delarna av länet, runt Norrköping, är läget sämre.

– Vi börjar närma oss mitten av vårbrukstiden men än har vi inget skarpt läge att tala om, i alla fall inte här i Östergötland. Det är stora utmaningar ute i markerna. Den största är dock inte att vårbruket är sent, det får man vänta ut och det är vi bönder vana vid. Det verkliga problemet är att inte kunna sprida gödsel. Det står många stora och tunga gödseltunnor ute på gårdarna just nu, säger Peter Borring, regionordförande för LRF Östergötland i ett pressmeddelande.

– I år har snötäcket varit djupare och varat längre i öst än i väst. Kylan i kombination med isproppar har lett till marken är blöt i botten. Tyvärr riskerar vi alltså att få markpackning av tunga ekipage på blöt jord. Både mark- och arbetsmiljön är stressad, säger Kjell Ivarsson, växtodlingsexpert på LRF.
Läs mer om: LRF
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.098