23948sdkhjf

Aflatoxin i foder utreds

Jordbruksverket utreder ett ärende där mögelgiftet aflatoxin förekommit i foder. Källan är spårad till ett risfodermjöl.
Det var mejeriföretaget Arla som i sitt kontrollprogram påvisade aflatoxin i mjölken. Mejeriföretaget kasserade omgående den aktuella mjölken. Risfodret som är källan till förekomsten av aflatoxin i mjölken såldes av en kvarn, som i sin tur köpt foderråvaran av ett företag som inte är registrerat som foderleverantör.

Trygga livsmedel
– Vi fortsätter utreda ärendet och har ännu inte tagit ställning till vilka ytterligare åtgärder vi ska vidta utöver den extra kontroll som redan är genomförd på kvarnen. Det är viktigt att företag som säljer foder är registrerade som foderleverantörer så att de kan omfattas av den offentliga kontrollen. Men det finns också kontroller i senare led som ska säkra att konsumenterna ska kunna vara trygga med våra livsmedel. Det visade sig fungera i det här fallet då aflatoxinet påvisades i kontrollen på mejeriet, säger Klara Eskilsson på Jordbruksverkets enhet för foder och hälsa i ett pressmeddelande.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078