23948sdkhjf

Svenska biodlare rasar mot ”falsk” honung – kräver åtgärder

Biodlingsföretagarna kräver importstopp av falska honungsprodukter.

Enligt en rapport som European Anti-Fraud Office (OLAF) nyligen publicerat innehåller 46 procent av den importerade honungen till EU sirap och ofta är produkterna också märkta med felaktigt ursprungsland. Det är något som fått den svenska branschorganisationen Biodlingsföretagarna samt deras europeiska motsvarighet EPBA att reagera.

– Denna tillströmning av extremt billiga honungsliknande produkter översvämmar den, europeiska marknaden totalt och slår hårt mot den inhemska biodlingsnäringen. Biodlingsföretagare över hela Europa inklusive Sverige står med honung i lager som ratas av industrin till förmån för billig import av falsk honung, skriver Biodlingsföretagarna i ett pressmeddelande. 

EPBA kräver omedelbara åtgärder av EU och medlemsländerna. Bland annat föreslås en importskatt eller gränsstängning för länder som säljer billiga honungsliknande produkter.

– Länder som bland annat Kina, som 2022 sålde 68 000 ton honung till EU, till ett snittpris på 1,58 euro per kilo vilket är långt under en realistisk produktionskostnad, orsakar en katastrofalt orättvis konkurrens för den europeiska biodlaren, säger Yngve Kihlberg, ordförande i Biodlingsföretagarna.

Biodlingsföretagarna kräver att de svenska myndigheterna bland annat inför tydligare ursprungsmärkning av honung, kontrolltester för att verifiera äkthet och att import från länder som säljer falsk honung stoppas. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.081