23948sdkhjf

Orderingången ökade i mars

Industrins orderingång fortsatte att öka i mars och redovisade en uppgång på 10,5 procent jämfört med februari i säsongrensade tal, enligt SCB:s rapport
Vid en jämförelse mellan mars detta år och motsvarande månad föregående år, ökade orderingången med 11,2 procent i kalenderkorrigerade tal, meddelar Statistiska Centralbyrån i ett pressmeddelande.

Mycket av den starka utvecklingen i mars drevs av ovanligt stora order till annan transportmedelsindustri, som är en bransch vars produktionscykel kan sträcka sig över flera år. Även elektronikvaruindustrin hade en stor uppgång i mars. Störst nedgång redovisades i industrin för petroleumprodukter. Under det första kvartalet 2013 ökade industrins totala orderingång med 4,6 procent jämfört med fjärde kvartalet 2012, i säsongrensade tal.

Uppdelat på hemma- och exportmarknaden redovisade månadsutvecklingarna uppgångar på 19,9 respektive 3,6 procent. Årets första kvartal visade också en enad positiv utveckling för hemma- och exportmarknaden med 9,9 respektive 0,9 procent.

Även på årsbasis fortsatte den positiva utvecklingen för andra månaden i följd. I mars ökade orderingången med 11,2 procent jämfört med samma månad föregående år. Motsvarande jämförelse för hemmamarknaden gav en uppgång på 20,3 procent och för exportmarknaden en uppgång på 4,8 procent.

Uppgifterna för mars är preliminära. Sedan föregående publicering har förändringen i totala orderingången i februari jämfört januari reviderats ned med 0,1 procentenheter till en uppgång på 3,4 procent. Förändringen av orderingången i februari jämfört med samma månad föregående år har reviderats ned med 0,4 procentenheter till en uppgång på 1,7 procent.
Läs mer om: SCB
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094