23948sdkhjf

Hektiskt i vårbruket

Vårbruket är nu inne på sin femte vecka. Och det har tagit fart rejält. I Mälardalen räknar man med en vecka till av intensivt brukande innan det är färdigt. Det visar LRFs vårbruksbarometer.
I Mälardalstrakterna råder stora variationer när det gäller hur långt man kommit i vårbruket. Runt Sala har man endast hunnit halvvägs, medan man längre söderut i regionen bara har cirka 15 procent kvar att så.

– Den senaste en och en halv veckan har vi jobbat dygnet runt. Men fortfarande är det mellan 15 och 30 procent kvar att så i Mälardalsregionen. I år är det oerhört tungt att harva, det är som att dra ett betonggolv. Jag har jobbat som bonde och bondpojk sedan 1966 och har aldrig varit med om att det har varit så hårt som i år, säger Sture Johansson, regionordförande för LRF Mälardalen.

– I år har vi väldigt snabbt gått från snö, isproppar och översvämningar till torka. Många har väntat länge på att kunna sprida gödsel och vårså. Med stora maskiner på känsliga leror är det alltid risk för markpackning, och speciellt ett sådant här år. Vi får hoppas att marken kan läka naturligt kommande sommar och vinter genom nya sprickor för luft, vatten och rötter, säger Kjell Ivarsson, växtodlingsexpert på LRF i ett pressmeddelande.
Läs mer om: LRF
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11