23948sdkhjf

Livsmedelsverket tar över kontrollen av småskaliga charkuterier och mejerier

Regeringen har beslutat att Livsmedelsverket ska ta över kontrollen av bland annat småskaliga charkuterier, fiskrökerier och mejerier. Målet är att kontrollen ska vara likvärdig i hela landet.
Många småskaliga livsmedelsproducenter är så specialiserade att den som kontrollerar verksamheten behöver specialistkompetens. Det gör det svårt för många kommuner – speciellt små kommuner med enstaka anläggningar – att bygga upp den erfarenhet och kompetens som behövs för att utföra kontrollerna.

– Det är orimligt att kräva att samtliga landets kommuner ska ha den specialistkompetens som krävs. Att Livsmedelsverket nu tar över kontrollen innebär att dessa företag kan få en likvärdig kontroll oavsett var i landet de finns säger Rauni Niskanen, chef för kontrollavdelningen på Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.

– Ytterst handlar det om livsmedelssäkerhet och trygghet för konsumenterna.

Livsmedelsverket har förutsättningarna
Livsmedelsverket har redan idag kontrollansvaret för större mejerier, fiskproducenter och kött- och charkföretag. Kontrollorganisation är uppdelad i regioner över landet, vilket ger bra förutsättningar för en likvärdig kontroll även av de småskaliga tillverkarna av till exempel mjölk ost, korv och rökt fisk.
Livsmedelsverket kan komma överens med de kommuner som har den kompetens som krävs om att återföra ansvaret till dem.

Förändringen träder i kraft den 1 januari 2014.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078