23948sdkhjf

Ny rapport: Livsmedelsindustrin behöver 20 000 nya anställda till 2028

Ökad livsmedelsproduktion kommer att kräva ökat manskap. Men ett problem är att hitta rätt kompetens.

En ny rapport från branschorganisationen Livsmedelsföretagen visar att 92 procent av medlemmarna vill öka sina produktionsvolymer de kommande fem åren. Uppskattningsvis behövs 20 000 nya anställda med en rad olika kompetenser fram till 2028.  

– De senaste tre åren med coronapandemi och kostnadskris har varit extremt tuffa för svenska livsmedelsproducenter. Därför är det glädjande att se att företagen har så stora ambitioner för framtiden. Tyvärr så riskerar den stora och växande kompetensbristen att omkullkasta företagens planer, säger Björn Hellman, vd på Livsmedelsföretagen.

Allra mest önskas nya livsmedelsoperatörer och lagerpersonal. Därefter efterfrågas kompetens inom underhåll, som underhållstekniker och mekaniker samt specialiserad kompetens inom produktion som till exempel bagare, styckare och slaktare, och bryggare. Även fler produktutvecklare kommer att behövas.

– Den snabba tekniska utvecklingen ställer allt högre krav på utbildning, samtidigt som antalet livsmedelsrelaterade utbildningar minskar och konkurrensen från andra industrier om teknisk kompetens ökar. På lång sikt är kompetensbristen utan tvekan livsmedelsindustrins största utmaning, säger Björn Hellman.

Redan i dag uppger 94 procent att det är svårt att hitta och rekrytera rätt kompetens, enligt rapporten. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094