23948sdkhjf

Fritt fram för mineraler och vitaminer – inga maxgränser i kosttillskott

Det är fortsatt fritt fram för mineraler och vitaminer i svenska kosttillskott, utan maxgränser. Livsmedelsverket drar tillbaka sina förslag.

Striden om maxgränserna började redan 2017 då den dåvarande regeringen gav Livsmedelsverket i uppdrag att utreda om Sverige skulle införa dessa begränsningar.

2019 genomfördes en konsekvensutredning, och ett förslag att införa nationella maxgränser för en rad vitaminer och mineraler skickades 2020 ut på remiss.

Branschorganisationen Svensk Egenvård kritiserade bristerna i det vetenskapliga underlaget och underströk att maxgränser inte kan införas utan uttryckligt stöd i gällande EU-rätt.

Förslaget genomfördes inte, utan ett nytt nedbantat förslag med endast två maxvärden, för D-vitamin och jod, presenterades 2022. Även detta förslag dras nu tillbaka.

Enligt Livsmedelsverkets nya bedömning ger inte maxvärden ett så högt skydd för konsumenterna att det motiverar en nationell lagstiftning. Nationella maxvärden skulle ge en oproportionerligt stor påverkan på handeln med andra länder, skriver myndigheten på sin webbsida.

– Det är med stor glädje och lättnad jag tar emot beskedet att förslaget om maxgränser nu dragits tillbaka, säger branschorganisationen Svensk Egenvårds ordförande Peter Hencz i en kommentar till beslutet. Det hade drabbat svenska företag hårt om beslutet genomförts och vi haft ett annat regelverk än företag från andra länder.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Vill förnya trots tuffare tider – ”brutalt ute på kapitalmarknaden”
Livsmedelsbranschen vill fortsätta innovera – ”Extra viktigt i en lågkonjunktur”
Även SAS inför Mondelezbojkott – tar bort Marabou, Daim och Toblerone
Löfbergs säljer sitt brittiska varumärke – ”Ett strategisk beslut”
Ulrika Ekström lämnar som vd för Svenskmärkning
De bildar ett joint venture för att satsa på tång
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.085