23948sdkhjf

Gränsvärden för kosttillskott får stark kritik

Livsmedelsverket har föreslagit maxvärden för ett antal olika kosttillskott innehållandes mineraler och vitaminer.

– Det blir säkrare för konsumenterna om kontrollen kan stoppa kosttillskott med för höga halter och maxgränserna är en förutsättning för det , säger Astrid Walles Granberg, rådgivare på Livsmedelsverket i en kommentar.

Enligt Livsmedelsverket ligger de flesta kosttillskott på marknaden långt under de maxvärden som som föreslås samt att de föreslagna maxvärdena ligger högt över de rekommenderade intaget.

Men förslaget får kritik från branschen som menar att gränsvärdena skulle kunna bli ett dråpslag för den svenska branschen.

– Förslaget är en lösning på ett påhittat teoretiskt problem. Det finns inget skadligt missbruk av till exempel vitaminer, det konsumtionsmönstret går inte att hitta, säger Mats Nilsson, vd på Branschorganisationen Svensk Egenvård.

Enligt Mats Nilsson skulle de föreslagna gränsvärdena göra att ett flertal svenska konsumenter skulle vända sig till den europeiska marknaden istället där regler om gränsvärden antingen inte finns, eller tagits bort. Något som både skulle innebära en större risk för konsumenterna, samt skada den svenska branschen ekonomiskt.

Mats Nilsson anser även att Livsmedelsverket gör fel i att utgå från nuvarande rekommendationer gällande vitaminer och mineraler.

– Det rekommenderade intaget bygger på 20 år gammal forskning och är inte relevant idag. Sen är det alltid fel med en enda rekommendation som gäller för alla människor, oavsett vilken ålder, kön eller ursprung de har, säger Mats Nilsson.

Förslaget ska nu ut på remiss för att sedan behandlas i slutet av april.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094