23948sdkhjf

Svensk fruktodling skjuter i höjden

Odling av äpplen och päron har fått en ordentlig skjuts uppåt under de senaste fem åren.
Antalet äppelträd har ökat med 31 procent och antalet päronträd med 27 procent mellan 2007 och 2012. Dessutom kommer vi att få se mer av nya sorter i affären framöver. Antalet äppelträd ökade till över 2,5 miljoner 2012, och planteringen av nya äppelträd var högre under de senaste fem åren än under någon föregående femårsperiod sedan 20 år tillbaka.
Likadant ser det ut för päronodlingen, om än i mindre skala. Antalet päronträd ökade år 2012 till över 250 000, och även här var nyplanteringen under de senaste fem åren större än vi sett på åtminstone ett par decennier, meddelar Jordbruksverket i ett pressmeddelande.

Nya äppelsorter ger längre säsong
Trots att de i särklass största äppelsorterna fortfarande är Ingrid Marie och Aroma, är flera nya eller nygamla sorter på stark frammarsch. Sedan 2007 har Rubinola och Frida ökat rejält i antal, och även sorter som Santana, Sunrise, Gloster och Rubinstar ökar märkbart. Eftersom flera av dessa sorter tål lagring bra, kan vi se fram emot mer svenska äpplen ända in i maj.
Även för päron syns en förändring i sortsammansättningen. Den absolut vanligaste päronsorten är Clara Frijs, men mellan 2008 och 2012 var Alexander Lukas den sort som det planterades mest av. Samtidigt som Herzogin Elsa också såg ett tydligt uppsving, minskade istället planteringen av Clara Frijs, Carola och Conference dramatiskt.

Hopp om större marknadsandelar
Strax under 20 procent av den totala svenska äppelkonsumtionen utgjordes 2011 av svenska äpplen, men under de delar av året när de finns tillgängliga stiger andelen svenska äpplen ända upp till omkring 40 procent. Med den förlängda säsong, det ökade utbud och den ökade smakvariation som de nya sorterna ger kan man förstå om tillförsikten är stor bland svenska äppelodlare.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078