23948sdkhjf

Protos utökar satsning på nötkött från algfodrade kor – som testas av Hemköp

Mer nötkött från kor som uppföda på algfoder ska säljas i butik.

Foodtech-bolaget Volta Greentech och livsmedelsföretaget Protos vill öka produktionen av nötkött från kor som fått foder med algtillskott. Bolagen utökar sitt tidigare samarbete genom att Volta Greentech nu ska leverera alger för upp till 1 000 nötkreatur per år under fem år. 

– Det är sannolikt världens mest klimatvänliga nötkött. Korna rapar som en naturlig del av matsmältningsprocessen och därmed släpper de ut växthusgasen metan. Men genom att ge dem en liten mängd alger i fodret, bara 0,6 procent, minskas metanet markant, säger Thomas Östlund, vd för Protos.

Nötköttet, som säljs under varumärket Lome, kommer att från den 9 juni finns i flera Hemköpbutiker i Stockholmsområdet under en begränsad tid. Lanseringen uppges vara en del i ett pilotsamarbete som Hemköp inleder med Volta Greentech. 

– Vår ambition är att ligga i framkant gällande hållbarhet, vi gör det helt enkelt enklare för våra kunder att äta mer hållbart. Därför är Lome-köttet högintressant för oss, säger Shoan Etemadi, försäljningschef på Hemköpskedjan.

Volta Greentech uppger att deras algfoder sänker kornas metanutsläpp med mellan 70 och 90 procent per dag vid inblandning i fodret.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.375