23948sdkhjf

Mondelez svar på bojkotterna – Separerar ryska verksamheten

Kritiken mot Mondelez har fått bolaget att agera.

SVT rapporterar att Marabouägaren Mondelez i ett pressmeddelande som skickats ut under torsdagskvällen meddelat att man kommer att separera den ryska verksamheten från resten av företaget. 

– Vi planerar att låta verksamheten i Ryssland vara fristående med en självständig försörjningskedja före årets slut, skriver bolaget i pressmeddelandet. 

Anledningen till att inte man lägger ner eller säljer verksamheten i Ryssland är oro över att den ska hamna i fel händer, uppger Mondelez.

– Om vi upphörde med hela verksamheten skulle vi riskera att den togs över av en annan part som skulle kunna använda vinsten för sina egna intressen. Det skulle innebära att skära av en del av matförsörjningen för många familjer som inte har något att säga till om vad gäller kriget, står det i pressmeddelandet. 

Mondelez som äger många kända varumärken som finns i svenska butiker, bland annat Toblerone, Oreo och O'boy, har haft det hett om öronen efter att för några veckor sedan ha blivit svartlistade av den ukrainska antikorruptionsmyndigheten. Bland mång andra har flera Ica-butiker, SJ och SAS har aviserat att man slutar köpa in bolagets produkter. 

Nyligen rapporterade Aftonbladet att även hovet vidtar åtgärder genom att utvärdera om Marabou kommer kunna fortsätta vara kunglig hovleverantör, en status de haft i över 100 år. 

– Mondelez Sveriges hovleverantörskap avseende varumärket Marabou utvärderas just nu. Kungl. Hovstaterna har tidigare under månaden ställt frågor till företaget kring moderbolagets närvaro på den ryska marknaden. Hovstaterna inväntar nu svar på dessa frågor, skriver hovets biträdande informationschef Johan Taubert i ett mejl till Aftonbladet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.363