23948sdkhjf

LRF startar dotterbolag med livsmedelskoncept

En avsiktsförklaring blev i dagarna klar, vilken innebär ett första steg mot att etablera konceptet, kallat by:, i Stockholms city. Dessutom kommer man i samma regi att öppna ett café i Lantmännens lokaler på Kungsholmen
2010 antog LRF målet att vända den negativa utvecklingen av svensk livsmedelsproduktion. Efter flera decennier av tillbakagång är tillväxt en av näringens mest centrala frågor och har under senaste åren resulterat i insatser från LRF på alla nivåer för att vända trenden.

Under åren 2010-2012 har svensk primärproduktion ökat i värde med 5,2 procent på gårdsnivå. Det är ett trendbrott och LRF tar nu ett steg till – bildandet av dotterbolaget by:.

- Intresset för kopplingen mellan maten, kocken och bonden är fortsatt stort. Många pratar om svenska råvaror för att locka kunden – alltför sällan det syns på tallriken. Tanken med det nya dotterbolaget by: är att ta landsbygden till staden och servera bra, god mat från svenska producenter, till gäster som bryr sig om vad de äter. Nyttan för LRFs medlemmar är både ett skyltfönster i bästa läge för svenska råvaror och möjligheten att leverera sina produkter direkt till by:, säger LRFs VD Anders Källström i ett pressmeddelande.

Arbetet med att utveckla dotterbolaget och företagskonceptet pågår för fullt. Förutom själva restaurangen kommer bland annat en livsmedelsbutik, ett café och konferenslokaler att inrymmas i konceptet. Det blir menyer med råvaror och förädlade produkter från svenska bönder. Stor hänsyn tas till årstid och säsong.

- Vi ser satsningen i Stockholm som ett första steg. Tanken är att by: i förlängningen ska vara skalbart och även kunna etableras på andra platser i landet. Vi kan tänka oss nya lokalt förankrade kooperativa företag som via det nya varumärket och i en franchisingmodell kan utveckla restauranger och saluhallar runt om i landet. Allt för att möta konsumenternas efterfrågan på bra mat från Sveriges bönder, säger Anders Källström.

LRF har tecknat en avsiktsförklaring för en första etablering i centrala Stockholm. Går förhandlingarna vägen kommer by: att slå upp portarna första kvartalet 2015.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11