23948sdkhjf

Vann mot Systembolaget – HD-dom öppnar för e-handel med vin

Det danska bolaget Winefinders e-handel med vin till svenska kunder bryter inte mot den svenska alkohollagen, slår Högsta Domstolen fast i en dom.

I dag kom HD:s dom i målet mellan Systembolaget och det danska bolaget Winefinder.

Systembolaget väckte talan mot det danska bolaget och dess svenska moderbolag och yrkade att bolagen med stöd av marknadsföringslagen skulle förbjudas att marknadsföra försäljning av bland annat vin till konsumenter i Sverige med transportörer som anlitas av eller förmedlas genom bolagen.

Högsta domstolen anser att Winefinders bolag inte har bedrivit detaljhandel i strid med den svenska alkohollagen. Bolagen ska därför inte förbjudas att marknadsföra alkoholdrycker.

Enligt Högsta domstolen visar utredningen att det var det danska bolaget som genom e-handel sålde vin till konsumenter i Sverige. Det danska bolaget var etablerat i Danmark och vinet levererades till Sverige av en transportör som det danska bolaget anlitat. Det danska bolaget köpte tjänster avseende bland annat ekonomi, it och kundtjänst av det svenska moderbolaget, men utredningen visade inte att någon försäljningsverksamhet hade ägt rum på plats i Sverige.

Enligt Högsta domstolen framgår av alkohollagen och dess förarbeten att sådan distanshandel som var aktuell i målet inte strider mot alkohollagen, utan ska ses som en tillåten form av privatinförsel. Marknadsföringen har därför inte varit otillbörlig. Högsta domstolen har avslagit Systembolagets talan.

Domen kommer att kunna få stora konsekvenser för det svenska alkoholmonopolet, då den öppnar upp för att fler aktörer kommer att kunna sälja alkohol på nätet med liknande upplägg.

Domen har snabbt gett genklang i politiken.

Socialdemokraterna var snabbt ute och krävde en lagändring.

– Den här möjligheten, som hotar Systembolagets monopol, den måste man förstås försöka täppa till, säger partiets gruppledare i riksdagen Lena Hallengren till Aftonbladet.

Socialminister Jakob Forssmed (KD), skriver i ett uttalande till tidningen att regeringen nu ska se över om lagen behöver ändras.

”Detaljhandelsmonopolet är en viktig del i svensk alkoholpolitik, som ska värnas. Vi kommer analysera den nu aktuella domen, vilka konsekvenser den kan få och vilka eventuella åtgärder som den föranleder”, skriver statsrådet.

Tankesmedjan Timbro, som länge fört en kamp mot alkoholmonopolet, gläds över domen.

– HD:s dom är sämsta tänkbara för Systembolaget, och bästa tänkbara för oss som vill att Sverige blir ett mer normalt land. Nu får Winefinder sälja och leverera vin i Sverige, det betyder också att det blir fritt fram för aktörer som Ica, Mathem och Lidl att sälja alkohol och leverera alkohol online, säger tankesmedjans vd Benjamin Dousa i en kommentar.

Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094