23948sdkhjf

Bryggeri rasar mot HD-dom – väntar sig alkoholförsäljning från Ica

Högsta domstolens beslut att låta Winefinder sälja alkohol till svenskar är orättvist mot svenska företag, menar Sydkustens gårdsbryggeri.

Trelleborgs Allehanda rapporterar att Sydkustens gårdsbryggeri anmäler Högsta domstolens dom i Winefinderärendet till Konkurrensverket. Bryggeriet anser att domen, som tillåter försäljning av alkohol från Danmark via internet, gör att svenska företag hamnar i kläm. 

Högsta domstolen anser att när Winefinder säljer alkohol till svenskar handlar det om privatinförsel och utgör inte en detaljhandelsverksamhet, något som Systembolaget har ensamrätt på.

– Det som händer nu är att alla företag som är registrerade i EU har möjlighet att sälja alkohol via webben till svenska konsumenter, säger Christian Örnberg på Sydkustens gårdsbryggeri till Trelleborgs Allehanda.

Farhågan är att det nu är fritt fram för stora svenska aktörer att etablera ett dotterbolag i ett annat EU-land för att sälja alkohol i Sverige. Något mindre aktörer inte kommer att kunna konkurrera med. 

– Ica, Lidl eller något annat stort företag kan etablera ett dotterbolag i Danmark. När man sedan beställer sin matkasse kan man också beställa vin, säger Christian Örnberg.

Ett gårdsbryggeri har inte förutsättningarna att göra detsamma, menar han.

– Då krävs det att man har ett lager och personal på plats. Det finns det inte ekonomi till för oss. I praktiken skulle det innebära att vi skickade varorna över sundet och därefter plockade ihop dem till kunderna för att skicka över igen. Det blir en konstig konstruktion.

Målet med anmälan är att försöka få myndigheterna att inse att Systembolagets monopol inte går att tillämpa längre och behöver avskaffas. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078