23948sdkhjf

Brist på surströmming även i år

Fiskebolagen producerar betydligt mindre surströmming än tidigare år.

Även i år kommer det att råda stor brist på surströmming, rapporterar Sveriges Radio. Det produceras mindre på grund av dålig tillgång på fisk. 

Björn Östberg, teamchef på Willys i Sundsvall, uppger att man under fjolåret lät kunderna köpa två burkar var på grund av långa köer. I år kommer man att göra likadant och förväntningen är att ännu fler kommer att stå utanför butiken när leveranserna rullar in.

– Helt övertygad om det. Det kommer nog vara ännu fler som köar i år eftersom det gått ett år och man förstår att det är ett problem, säger Björn Östberg till Sveriges Radio.

Enligt bolag som Sveriges Radio pratat med väntas produktionen tappa rejält. Bland annat väntar sig BD-Fisk att producera hälften av de 70 ton som man vanligtvis brukar ligga på. Oskars surströmming kommer att producera en femtedel av de 100 ton man producerat tidigare år. 

Enligt Sveriges lantbruksuniversitet råder det en brist på strömming som ställer till det för marknaden. Fiskarna uppges ha minskat i både antal och storlek. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079