23948sdkhjf

”Bondens Butik” ska öka köttböndernas lönsamhet

Idag är det premiär för LRF Norrbottens nya koncept ”Bondens Butik” som ska ge köttbönderna mer kvar i plånboken.
Bondens Butik öppnar på Ica Kvantum i Luleå. Lokala köttprodukter av hög kvalitet säljs nu via en handlare i Luleå, där en del av det högre konsumentpriset går direkt tillbaka till bonden.

Lönsamheten för köttbönder i Sverige är i dag kraftigt ansträngd. Trots ökad köttkonsumtion i landet minskar den inhemska köttproduktionen till förmån för den billigare importen, med lägre produktionskostnader.

- Och av det högre priset på de lokala och svenska köttprodukter som säljs i butik kommer för liten del tillbaka till bonden. Något måste göras om vi ska kunna ha kvar lokal matproduktion i Norrbotten, säger Nils-Olov Lindfors, ordförande för LRF Norrbotten i ett pressmeddelande.

Arbetat länge för att hitta lösningar
LRF Norrbotten har under en längre tid arbetat för att hitta lösningar för att öka vinstmarginalen för köttbönderna. Från början var tanken att starta en fristående butik med charkdisk och personal. Det visade sig att kalkylen inte höll. Det koncept som nu gäller bygger på samarbete med ICA Kvantum i Luleå. Under varumärket ”Bondens Butik” kommer garanterat lokalproducerat kött av hög kvalitet att säljas i en särskild avdelning inne på ICA Kvantum.

- Det här köttet kommer att vara dyrare än annat kött, och en större andel än normalt kommer att gå tillbaka till bonden. Köttbönderna fakturerar ICA Kvantum direkt och får betalt, berättar Håkan Stenmark, företagsutvecklare vid LRF Norrbotten.

Marknadsför sig tillsammans
De flesta större köttbönderna inom lamm och nöt i Norrbotten har anslutit sig till konceptet. En fördel är att dessa nu kan marknadsföra sig tillsammans, istället för var för sig, och på så vis kan ett starkare varumärke för lokalt kött byggas.

- Förhoppningen är att när efterfrågan på detta kött med hög kvalitet ökar så kommer det att verka prisdrivande även på avräkningspriset hos slakterierna, säger Håkan Stenmark.
Läs mer om: LRF
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.065