23948sdkhjf

Tre av fyra äpplen som säljs i Sverige importeras

Nästa vecka finns nya svenska äpplen i butik. Totalt står den svenska skörden för en fjärdedel av försäljningen.

Skörden av de svenska äpplena har dragit igång och nästa vecka (vecka 34) finns säsongens första sort, Discovery, ute i butik. Enligt medlemsföretaget Äppelriket, som ägs av 50 fruktodlare från främst södra Sverige, blir årets skörd god.

– Den varma och fina försommaren lade grunden till årets skörd och det ser ut att vara mycket äpple i varje träd, säger Henrik Stridh, vd för Äppelriket.

Med anledning av inflationen, kostnadsökningarna i produktionsleden och en orolig elmarknad, uppmanar företaget nu till större konsumtion av svenska äpplen. Idag importeras 75 procent av de äpplen som säljs i Sverige.

– Köp svenska äpplen och päron. Här kan vi göra mycket mer tillsammans genom att köpa svenska råvaror och därmed bidra till att öka självförsörjningsgraden på svensk frukt, säger Henrik Stridh.

Äppelriket pekar dessutom ut en marknad för äpplen där man har särskilt stor möjlighet att öka sin försäljning. Enligt siffror från Lantbrukarnas Riksförbund är endast fyra procent av de äpplen som serveras inom offentlig sektor från Sverige.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.073