23948sdkhjf

Källan till salmonellan kan vara spårad för äggproducenten

Arbetet med att lokalisera anledningen bakom salmonellasmittan som drabbat Sveriges största äggproducent flera gånger i år, har lett till ett huvudspår – kläckeriet.

CA Cedergren tror sig ha hittat orsaken till salmonellasmittan som drabbat äggproducenten det senaste året, rapporterar P4 Kalmar. Företaget har tvingats avliva drygt 700 000 kycklingar till följd av smittan. Så sent som för några veckor sedan beslutades det att 340 000 skulle avlivas efter att två stall på deras gård i Mönsterås drabbats.

Claes Cedergren, vd och ägare av företaget berättar nu för radiokanalen att man tillsammans med Jordbruksverket fått en träff i avelsledet. Träffen ska vara densamma som tidigare fall och man misstänker därför att smittan kommer via kläckeriet.

– Här är ett definitivt huvudspår. Detta förklarar i så fall varför vi fick träff i olika stallgrupperingar och inte bara i ett. Tre av åtta grupper fick vi träff på i vintras.

Första utbrottet konstaterades i december och sedan i april har företagets packeri inte fått användas efter positiva testresultat. En stor förklaring till varför det varit färre ägg i butikerna än vanligt, då CA Cedergren står för nästan 20 procent av marknaden.

– Det känns alldeles fruktansvärt. Dels för att vi blir utestängda från marknaden och inte kan leverera salmonellafria ägg och dels för att det tar enormt mycket kraft och energi, inte minst ekonomiskt för företaget, berättar han för P4 Kalmar.

Han förklarar att planen är att bygga upp verksamheten igen till det den var innan smittan via "småländsk envishet".

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078