23948sdkhjf

Nytt salmonellautbrott på CA Cedergrens – 340 000 höns ska avlivas

Nytt bakslag för Sveriges största äggproducent CA Cedergren.

340 000 höns måste avlivas efter att ny smitta av salmonella upptäckts vid två stall på en gård i Mönsterås, rapporterar Barometern.

Jordbruksverket spekulerar nu i att utbrottet har koppling till det förra.

– Det kommer ta ett tag innan vi vet om det är exakt samma genetiska stam som vi har haft där innan. Vi jobbar efter teorin att det är samma smitta som har sökt sig in till djuren, men vi vet inte hur, säger Örjan Johansson till Barometern.

Företaget har tidigare råkat på flera fall och fått avliva hundratusentals hönor. Det var i december det första fallet av salmonella upptäcktes i ett av stallarna på anläggningen i Fliseryd i Mönsterås, i februari var det dags igen. Totalt kommer nu en halv miljon att ha behövts avlivas. Sedan i april har företagets packeri inte heller fått användas efter positiva testresultat. Den 10 augusti beslutade Jordbruksverket att samtliga hönor i de tidigare drabbade stallen ska avlivas.

– Vi har under hela den här tiden letat efter orsaken till smittan på anläggningen och nu har vi hittat den. Smittan fanns inte i packeriet som man först trodde utan i stallarna, säger delägaren Maud Cedergren till tidningen.

Det nya beskedet kommer inte påverka matbutikernas tillgång på ägg något ytterligare.  Inga ägg från anläggningen har nämligen använts för vanlig konsumtion i år, berättar Maria Lönneskog Hogstadius, verksamhetsledare vid Svenska Ägg för Food Supply.

– Det är ju lugnande. Men man känner en uppgivenhet. Det verkar vara väldigt svårt att göra sig av med smittan.

Hon tror att ägarna kommer att göra ett försök att starta upp verksamheten på platsen igen.

– Utmaningen är att lyckas göra sig av med smittan. Det kommer ta tid att ersätta hönsen. Det här ingick inte i planen och det finns inga förberedelser.

CA Cedergren står för nästan 20 procent av marknaden och är en stor förklaring till varför det varit färre ägg i butikerna än vanligt. Något annat som påverkar läget är att flera producenter valt att lägga ner äggproduktionen på grund av dålig lönsamhet, har Maria Lönneskog Hogstadius förklarat för Food Supply tidigare.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094