23948sdkhjf

HK Scans miljardaffär i hamn – baltiska verksamheten såld

Nu är affären genomförd. HK Scan säljer sin baltiska verksamhet till estländska Maag Grupp. 

I miljardaffären ingår HK Scan Estland, HK Scan Lettland och HK Scan Lituaen som tillsammans utgör affärsområdet Baltikum.

Det överenskomna priset är 90 miljoner euro, vilket motsvarar nästan en miljard svenska kronor. 20 miljoner euro är villkorat och ska relateras till det totala resultatet för de separata verksamheterna under kommande år. Av de övriga 70 miljonerna har 55 miljoner euro betalats vid affärens genomförande medan resterande miljoner betalas över en treårsperiod.  

Den planerade försäljningen offentliggjordes i december förra året och väntades stängas under andra halvan 2023, efter godkännande av konkurrensmyndigheter i Estland och Lettland. Det är nu gjort och transaktionen stängdes i dag.

I ett pressmeddelande skriver HK Scan att försäljningen av den baltiska verksamheten kommer att förbättra lönsamheten och stärka balansräkningen. Vidare väntas affären förbättra den operativa effektivteten och förbättra möjligheten att genomföra den långsiktiga strategien och växa till ett mångsidigt livsmedelsföretag,

Maag Grupp är till 100 procent Estlandsägt och äger fabriker både i mejeri- och köttbranschen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063