23948sdkhjf

Tastefuls namnändring ökade försäljning med 200 procent

Det danska färdigmatsföretaget vill göra fördelarna med växtbaserat lättbegripligt.

Med avstamp i en klimatrapport som Tasteful Foods gjort, hoppas företaget öka sin försäljning samtidigt som man minskar sina koldioxidutsläpp.

– Våra nya beräkningar visar att våra växtbaserade produkter har ett fotavtryck som är 70–80 procent lägre än de med nötkött. Vi ser en liknande bild med våra kycklingprodukter. Det vill vi gärna föra vidare till konsumenter och livsmedelsbutiker på ett begripligt sätt, säger Patrik Arreman, landschef i Sverige för Tasteful Foods Nordic, som ligger bakom varumärkena Tasteful, Food Collective, Taste Of The World och Grönt.

Han menar att ansvaret för att driva försäljningen av växtbaserat inte bara bör ligga på matbutikerna utan även hos leverantörer och producenter. Det kan göras genom att vara transparent med vilken effekt produkterna har på klimatet, men också med vad de innehåller.

– Vi ökade försäljningen av vår vegolasagne med 200 procent när vi bytte namn till spenat-ricotta lasagne och vi såg samma sak med vår falafelwrap. Det understryker att konsumenterna vill ha något inbjudande som de förstår. Att det är "vegetariskt" är mindre viktigt. Vi ökade vår egen försäljning och våra kunders omsättning bara genom att arbeta med språket. Det var en enorm lärdom för oss, som vi hoppas kunna inspirera andra med, säger Patrik Arreman.

Företaget säljer idag färdigmat i över 10 000 butiker runt om i Norden. Långt i från alla produkter är växtbaserade.

– Jag är inte rädd för att kannibalisera våra egna produkter och tror att det är viktigt för konsumenterna att veta att de kan välja en smakrik produkt som har betydligt mindre utsläpp. Med klimatkontot kan vi hela tiden mäta vår belastning och se till att vi minskar våra utsläpp, säger Patrik Arreman som överväger att göra egna märkningar på produkterna om det inte finns någon lagstiftning på området.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.171