23948sdkhjf

Fyra av sju svenska kräftor innehåller för mycket PFAS

Naturskyddsföreningen anmäler försäljningen av kräftorna.

Vid tester av analysföretaget Eurofins visade det sig förekomma halter av miljögiftet PFAS över det lagliga gränsvärdet för vad som får säljas. Sju paket med kräftor från svenska sjöar köptes i augusti och vid testerna hade fyra för höga halter av PFAS. Proverna gjordes på beställning av Naturskyddsföreningen.

– Det här visar både att det finns höga halter av PFAS i vissa svenska vattendrag och att det sprids vidare via kräftor till oss konsumenter. Det är mycket oroande. Sverige måste driva på för att förbjuda alla PFAS i hela EU och stoppa utsläppen till miljön, säger Karin Lexén, generalsekreterare för Naturskyddsföreningen.

Vid årsskiftet sänkte EU gränsvärdet till fem mikrogram per kilo. Naturskyddsföreningen anmäler nu två av paketen till Livsmedelsverket och berörda kommuner som är kontrollmyndighet. Då två av paketen med för hög halt paketerades innan skiftet anmäls inte dessa.

– Kontrollen brister idag. Livsmedelsverket måste tillsammans med kommuner och livsmedelsproducenter se till att matvaror testas och säkerställa att inga livsmedel med för höga halter PFAS når butikerna. Vi som konsumenter måste kunna känna oss trygga med vad vi köper, säger Karin Lexén.

Fler skaldjur testades också för PFAS, men i fallen för blåmusslor, havskräftor och räkor var halterna godkända.

Gränsvärde PFAS

  • Det nya gränsvärdet infördes den 1 januari och är det första att vara juridiskt bindande i EU för hur mycket PFAS som får finnas i ägg, fisk, skaldjur samt kött som säljs inom EU. 
  • Gränsvärdena gäller för PFAS-4, fyra av de mest undersökta PFAS-kemikalierna: PFOS, PFHxS, PFOA, och PFNA. 
  • För kräftdjur och musslor är gränsvärdet 5 mikrogram per kilo. Företag som säljer dessa livsmedel är skyldiga att se till att lagkravet uppfylls.

Naturskyddsföreningen

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094