23948sdkhjf

Nya svenska livsmedelskedjan M.A.T. etableras

För första gången på tio år får Sverige en ny dagligvarukedja, när utrullningen av M.A.T. nu drar igång.
I höst invigs den första butiken i Helsingborg och 2014 kommer kedjan till Stockholm och Vällingby City. Den nya kedjan vill återknyta till forna tiders saluhallskänsla i upplevelse och bemötande, samtidigt som den med sitt medvetna sortiment tilltalar moderna konsumenter med ont om tid.

– Vi längtar efter att få öppna vår första M.A.T. i huvudstaden, eftersom vi tror att den nya tidens matbutik kommer att tilltala Stockholmarna, säger Thomas Nilsson, ansvarig för dagligvarubutiker på Bergendahls i ett pressmeddelande.

Drive-thru
M.A.T. Vällingby får en totalyta om drygt 3 610 kvm. Butikens traditionella butiksyta kompletteras av ett drive-thru utlämningsställe för bl a matkassar, samt en digital butik enligt det upplägg City Gross var först i världen med att förra veckan etablera med en pilotinstallation i Kista Science Tower. Den digitala butiken gör att M.A.T. Vällingby kommer att kunna erbjuda ett mycket brett och djupt sortiment på en mindre yta än traditionella butiker med samma sortiment, något som torde passa kommande cityetableringar.

– Vi kommer att etablera fler matbutiker i Stockholm, Göteborg och Malmö framöver och diskuterar därför lägen med ett antal fastighetsägare, säger Magnus Schön, etableringschef på Bergendahls.
Rekryteringen av butikschef och resten av butikens ledningsgrupp slutförs under hösten. Etableringen skapar ett 60-tal nya arbetstillfällen.

Den nya kedjan M.A.T. kommer att utifrån en tydlig färskvaruprofil erbjuda marknadens bästa matupplevelser i kombination med måltidslösningar för alla tillfällen. Kedjan avser att bjuda på kunskap, inspiration och personligt bemötande till en prisnivå motsvarande den på City Gross stormarknader.

Annorlunda kundvarv
M.A.T.-butikerna får ett kompakt format med tydliga zoner i ett annorlunda kundvarv, där de färska basvarorna som utgör grunden för måltiderna placeras först. Undersökningar visar att det är vad konsumenter egentligen önskar, istället för dagens ordning, som hittills varit mest praktisk för butiken. De olika avdelningarna blir specialistbutiker i en saluhall och kan "allt om litet", istället för som i en traditionell stor butik "litet om allt".

En bärande del i butikskonceptet är ett starkt färskvarufokus med butiksstyckat svenskt kött, hållbar färsk fisk, butiksbakat surdegsbröd och en stor avdelning för frukt och grönsaker. M.A.T. kommer generellt att ha ett brett sortiment med stort fokus på egenproduktion, kompletterat av ett fullvärdigt men rationellt och yteffektivt sortiment inom kolonial och nonfood.

Bergendahls Food
Familjeägda Bergendahls Food äger och driver City Gross, landets fjärde största dagligvarukedja med 33 butiker. Bergendahls är med en omsättning på 11 miljarder kronor idag ett av landets fem största svenskägda familjeföretag och det hundraåttonde största (enl Veckans Affärer). Nyetableringar av både City Gross och M.A.T. i kombination med organisk tillväxt i befintliga butiker är tänkt att bidra till att Bergendahls fortsätter vara svensk dagligvaruhandels snabbväxare.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094